توضیحات کامل :

هدف از این تحقیق بررسی رضایت شغلی با فرمت docx در قالب 65 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 


فهرست مطالب
رضایت شغلی
2-18 رضایت شغلی 
2-19 تعهد سازمانی 
2-20 سایر عوامل
2-21 پیشینه تجربی تحقیق خارج از کشور 
2-22 پیشینه تجربی تحقیق در داخل کشور 

 


رضایت شغلی یکی از سازه هایی است که در ادبیات مدیریت و رفتار سازمانی بیشتر مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفته است . اهمیت رضایت شغلی به دلیل رابطه آن با دیگر پیامدهای سازمانی ، شامل : غیبت ، تعهد سازمانی ، جابجایی شغلی و عملکرد است . با توجه به تأثیر سریع تغییرات محیطی بر روی سازمانها و شکل گیری تغییرات سازمانی این الزام ایجاد شده است که چگونگی حفظ کارکنان ، تعهد و رضایت شغلی آنان را درک کنیم . ( اسمیت ،1992)

 


تعریف مفهومی رضایت شغلی در برگــیرنده عنــاصر انتــظار و ارزشیابی است . به عنوان مثال لوک  ، 1976) رضایت شغلی را به عنوان یک بیان عاطفی مطلوب حاصل از ارزیابی شغل یا تجربیات شغلی تعریف کرده است .

 

 

به طور مشابه (mottaz, 1988) رضایت شغلی را به عنوان یک پاسخ مؤثر حاصل از ارزیابی از موقعیت کاری تعریف کرده است . و این امر که رضایت شغلی تابعی از ارزشها و پاداشهای مرتبط با کار است مورد پذیرش گسترده ای قرار گرفته است. ( وروم ، 1964 ؛ کالبرگ  ، 1977) 

 


اغلب دیدگاهها نسبت به ضرایب شغلی مبتنی بر تئوری های انگیزشی و نگرشی نسبت به کار است که بوسیله هرزبرگ ، مازلو ، وروم ، ایجاد شده اند . مازلو(1943) بیان می کند که در وجود هر انسانی یک سلسله  مراتب از پنج نیاز وجود دارد که عبارتند از : نیازهای فیزیکی ، ایمنی ، اجتماعی ، احترام و خودشکوفایی . تئوری سلسله مراتب نیازهای مازلو پیشنهاد می کند که اگر چه هیچ نیازی به طور کامل هرگز ارضا نمی شود ، یک نیاز ارضا شده برای مدتی دیگر برانگیزاننده نیست . 

 


بنابراین برای یک سازمان مهم است که بداند یک کارمند در چه سطح از سطوح سلسله مراتب نیازها قرار دارد و به ارضاء نیازهای سطوح بالاتر آنها متمرکز شود .( روبینز ،1993)
 

 

تئوری انگیزشی ، بهداشت هرزبرگ پیشنهاد می کند که دو عامل است که بر رضایت یا نارضایتی افراد نسبت به کارشان تأثیر می گذارند ، بر اساس این تئوری دو عاملی ، عوامل درونی مانند : فرصت پیشرفت کارکنان ، قدردانی ، نفس کار و رشد با رضایت شغلی مرتبط اند . در مقابل عوامل بیرونی مانند : سیاستهای سازمانی ، مدیریت ، سرپرستی ، شرایط کاری با عدم رضایت شغلی مرتبط اند .