توضیحات کامل :

هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل رویکرد مالی بانک ها می باشد.

 


بانک سازمانی است که جای اندوختن پول و سرمايه‌ی مردم است.بانک‌ها با پول اندخته شده، به داد و ستد می‌پردازند و طرح‌های اقتصادی بزرگ را پيش می‌برند. بخشی از سود به دست آمده از اين کارها به سپرده‌گذاران پرداخت می‌شود.بانک‌ها به سپرده‌گذاران وام نيز می‌دهندوسپرده‌گذاران باداشتن سندهای شناخته‌شده‌ای مانند چک می‌توانندبدون جابه‌جايی پول به دادوستد بپردازند. پيشينه‌ی‌ بانکداری دست‌کم به 2 هزار سال پيش از ميلاد باز می‌گردد و ايرانيان در اين کار پيشتاز بوده‌اند(کاظم بجنوردی،1381).
اوج بانک‌داری ايرانی را بايد در دوران ساسانيان جست. در اين دوره نيز سکه‌های طلا و نقره در همه جا به فراوانی در دادوستدها به کار می‌رفت. اما در آن دوره به جای جابه‌جای پول، از برات نيز بهره می‌گرفتند. برات سندی نوشتاری و شناخته شده بود که کار چک را انجام می‌داد. برات را از سده‌های پيشين می‌شناختند، اما به کارگيری گسترده‌ی آن به دوران ساسانی بازمی‌گردد(کاظم بجنوردی،1381)

 

 


پيشنهاد بنيان‌گذاری بانک در ايران را نخستين‌بار ژان ساوالان (Savalan .J) فرانسوی در سال 1864 ميلادی، هنگامی که ميرزا محمودخان ناصرالملک برای بستن قرارداد بنيان‌گذاری راه‌آهن در لندن بود، به او داد. پس از آن، بنگاه فرانسوی ارلانگه (Erlangeh) در سال 1886 کوشيد امتياز برپايی بانک در ايران را به دست آورد که به نتيجه نرسيد. در همين زمان، روشنفکران و سرمايه‌داران ايرانی نيز کوشيدند نياز کشور به داشتن بانک را برای دولت‌مردان قاجار روشن کنند. برای مثال، ميرزا ملکم‌خان ناظم‌الدوله کتابی پيرامون نياز کشور به بانک نوشت و محمد حسين امين‌الضرب، از بازرگانان و صرافان سرشناس، در نامه‌ای به ناصرالدين شاه نياز کشور را به بانک به او گوشزد کرد. چند نفر از بازرگانان و سرشناسان ايرانی مقيم عثمانی(ترکيه) نيز برای بنيان‌گذاری بانک در ايران کوشش کردند. آنان می‌خواستند با همکاری سرمايه‌گذاران فرانسوی و بانک عثمانی، بانکی به نام بانک ايران و افغانستان، برپا کنند. اما چون سرمايه‌گذاران فرانسوی به سودآوری آن بانک اطمينان نداشتند، همکاری نکردند و چنين بانکی بازگشايی نشد(مصطفی داماد،1381).

 

 

بانک شرق جديد، نخستين بانک نوين در سال 1267 خورشيدی/1888 ميلادی با نام بانک شرق جديد(New Oriental Banking) در تهران بازگشايی شد و درشهرهای مشهد، اصفهان، رشت، شيراز، بوشهر و تبريز نيز شعبه داشت. آن بانک يک بنياد انگليسی بود که در ديگر کشورهای آسيايی نيز شعبه داشت و توانست در زمان اندکی نرخ بهره را به 12 درصد کاهش دهد. آن بانک برای سپرده‌ها‌ی جاری 5/2 درصد، برای سپرده‌های شش‌ماهه، 4 درصد و برای سپرده‌های يک‌ساله، 6 درصد بهره می‌پرداخت. شعبه‌ی بانک تهران حواله‌های 5 قرانی صادر می‌کرد که چون حواله به بانک می‌رسيد، وجه آن را به صورت سکه‌ی نقره می‌پرداختند. اين بانک در برابر وامی که پرداخت می‌کرد، 12 درصد بهره می‌گرفت که برای شاه ايران حدود 6 تا 8 درصد بود.

 


بنابراين دست يابي به معيارهاي يك نظام بانكي قوي وكارآمدكه به افشاء اطلاعات مربوط به فعاليتها و موقعيت مالي سيستم بانكي اقدام نمايد، ضروري است.تجزيه و تحليل رویكرد بانكها نه تنها از ديد اقتصادي، بلكه از نظر جلب اعتماد عمومي نيز بسيار مهم تلقي مي شود و باعث بهبود كيفيت مديريت بانك نيز مي شود.ضمن اين كه علاوه بر ساير شرايطي كه بررویكرديك سازمان تاثيرگذار است، توجه به كيفيت زندگي كاري یعني مجموعه اي از شرايط واقعي كار در يك سازمان كه شامل ميزان حقوق و مزايا، امكانات رفاهي، بهداشتي، ايمني، مشاركت در تصميم گيري، مردم سالاري، سرپرستي، تنوع و چرخش كاري و غني بودن مشاغل و ...مي شود، ازمهمترين الزاماتي است كه بايد مورد نظر مديران قرار گيرد(سلماني، ١٣٨٤).

 

 


1-ارزيابي سياستها و تصميمات اتخاذ شده از طرف مديران بانكها
2-رتبه بندي بانكها نسبت به يكديگر با توجه به کارایی آنها
3-معياري براي سنجش رویكرد مديريت بانك
4-وسيله اي،  جهت تعيين نقاط ضعف و قوت بانك( عليرضايي، ١٣٨٢)

 

 

قبل از ورود به مدل مورد استفاده براي ارزيابي رویكرد مالي بانكها در اين تحقيق، چند شاخص ارزيابي كه در تحقيقات محققان ديگر مورد استفاده قرار گرفته است،بيان مي شود.
ونکاترامان  رویكرد مالي را شامل رشد و سودآوري دانسته است(جف و همكاران، ٢٠٠6).

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری رویکرد مالی بانک

تعریف عملیاتی رویکرد مالی بانک

فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش رویکرد مالی بانک

بخش اول:    5
رویکردمالي :    8
الف-ساختارسرمايه :    8
ب-سودآوري:    9
ج-رشد:    9
‐ رضايت دولت(سهامداران):    9
‐ رضايت مشتري:    9
الگوي ارزيابي رویكرد بانكها(وزارت امور اقتصادي و دارايي ،1390)    11
ارزيابي رویکرد مالي :    11
شاخصهاي ارزيابي رویکرد مالي(وزارت امور اقتصادي و دارايي،1390 )    12
ارزیابی رویکرد مالی در تحقیق:    14
شاخصهاي ساختار سرمايه    14
شاخص هاي سود آوري:    15
شاخصهاي رشد    18
پیشینه تحقیق    20
تحقيقات داخل کشور:    21
• تحقیقات خارج از کشور    22
فهرست منابع    24