توضیحات کامل :

استرس شغلی را می توان بعنوان پاسخ های هیجانی آزار دهنده تعریف کرد که در صورت عدم تناسب بین خواسته ها و الزامات شغل یا استعداد ، منابع یا نیازهای کارگر بروز می کند بر اساس  نظر محققان این موسسه ، استرس شغلی و چالش به یک معنی و مترادف به کار می روند در حالیکه این دو مفهوم از هم جدا هستند . چالش از لحاظ جسمانی و روانی به فرد انرژی و نیرو می بخشد و افراد را در جهت آموختن مهارتهای جدید در شغلشان بر می انگیزد . وقتی افراد با چالش مواجه می شوند احساس آرامش و رضایت می کنند ، لذا چالش یک عامل مهم و سازنده برای سلامتی و بهره وری است . اهمیت چالش در زندگی کاری افراد شاید همان چیزی باشد که مردم در قالب این جمله که : «مقدار کم استرس برای شما خوب است» عنوان می کنند . در تعریف دیگر آمده است که استرس ناشی از شغل ، استرسی است که فرد معینی دستخوش آن می شود .

 

 

 

 


مدل وظیفه – کنترل
       طبق مدل وظیفه – کنترل کاراسیک (1979) به نقل از لندی.فرانک وجفری کنت    . ترجمه بابا زاده 1391 )عوامل استرس زای شغلی ، کنش متقابل پیچیده ای بین وظیفه ها و کنترل کارکنان (که ازادی عمل یا اختیار تصمیم گیری نیز نامیده می شود) است . کاراسیک در مدل خود وظایف شغلی را بر اساس دو ملاک مجزا تعریف می کند 1)حجم وظایف شغلی  2)نیاز به انجام دادن فعالیت های ذهنی .  در این مدل وظیفه ها ، عوامل استرس زایی هستند مثل گرانباری کاری که به انطباق نیاز دارند  ووقتی به فشار می انجامند که کنترل ، ناکافی باشد.. تاکید بر کنترل شغلی است. کنترل شغلی به رضایت کارکنان از میزان قدرت تصمیم گیری و آزادی عمل کاری که در کارشان وجود دارد اشاره دارد.

 

 


طبق این مدل  کارکنانی که شغل هایشان به وسیله وظیفه های زیاد و آزادی عمل و اختیار تصمیم گیری پایین (کنترل شغلی) مشخص شده اند در خطر بیشتری از بیماریهای قلبی – عروقی و سلامت روانی بدنی قرار دارند ..  براساس مدل کاراسک دو بعد وظیفه شغلی و اختیار تصمیم گیری (کنترل شغلی) به ما این امکان را می دهند که چهار نوع مختلف از شغل ها را متمایز کنیم: 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب
استرس شغلی
مدل های استرس شغلی
عوامل  استرس زای  سازمانی
نقش تفاوتهای فردی در فرایند استرس
پیامد های استرس شغلی
پیشینه پژوهش های خارجی:
پیشینه پژوهش های داخلی:
فهرست منابع و مأخذ
منابع فارسی     
منابع انگلیسی